Bize Ulaşın

UPRT

UPRT

UPRT Eğitimi Nedir?

UPRT – Upset Prevention and Recovery Training tabirinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşmuştur. Konuyu daha iyi anlayabilmek için Upset Prevention ve Upset Recovery nedir? bu terimler ne anlama geliyor bunu incelemek gerekir. Upset Prevention uçağın anormal duruma girmesini önleme anlamına gelirken (Upset Recovery) uçağın bu anormal durumdan kurtarılması anlamına gelmektedir. Kısacası UPRTeğitimi uçağın, uçuş esnasında istemsiz olarak güvenli uçuş parametrelerini aştığı durumlardan kurtarmak için uçuş ekibine gereken yetkinliklerin sağlanması amacıyla alınan teorik ve pratik eğitimin tamamına verilen isimdir.

Bu eğitim son dönemde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün talimatı ile havayollarında çalışmak isteyen ve tip eğitimine katılacak pilotların AUPRT – İleri Seviye UPRT almaları zorunlu hale gelmesi ile ticari pilot lisansına sahip pilotların yoğun ilgisini çekmektedir.

EASA Upset Prevention and Recovery Eğitimi 3 seviyede gerçekleştirilir.

  • Temel,
  • İleri Seviye ve
  • Sınıf/Tip UPRT Eğitimleri

Neden UPRT Almalıyım?

Bir hava aracı pek çok nedenden dolayı anormal duruma düşebilir. Bu eğitim, pilotların uçaktaki anormal durumlarla fiilen başa çıkmalarına ve beklenmeyen, olağandışı durumlara daha hazırlıklı olmalarını ve bunlarla hem teknik hem de duygusal olarak başa çıkmak için daha donanımlı hale gelmelerine yardımcı olur.

Bu eğitim kısaca, pilotlara her koşulda uçakları üzerinde kontrol sağlamayı öğretme yöntemi olması nedeniyle, SHGM tarafından yapılan yeni düzenleme kapsamında, havayollarında uçuş ekibine katılmak amacıyla tip eğitimi almak isteyen tüm adaylar için zorunlu kılınıyor.

Teorik Eğitimler

Teorik hazırlık, Upset Prevention & Recovery Training  eğitimin en can alıcı bölümüdür. Anormal duruma düşmekten kaçınmanın veya bu durumlardan kurtulmanın temeli teorik açıdan konuya hakim olmaktır. Anormal durumun önlenmesi kapsamında esas olan, bir pilotun aerodinamik, uçuş dinamiği ve uçak tasarımı ilkelerine ilişkin bilgisinin eksiksiz olmasıdır. Bu bilgiler uçağın idaresi ve anormal durumdan kurtulma için elzemdir. Aynı derecede önemli bir diğer husus, insan doğasına ait sınırların kapsamlı bir şekilde anlaşılması ve pilotun bu kapsamda oluşabilecek rahatsızlıklardan kaçınma, bunları tanıma ve bunlardan kurtulma yeteneğini nasıl geliştirebileceğidir. Pratik eğitimle birleştirildiğinde, teori daha da geliştirilebilir ve güçlendirilebilir.

Pratik Eğitimler

Pratik eğitimler simülatör ve hakiki uçuşlu olmak üzere, birbirini karşılıklı olarak tamamlayan iki aşamadan oluşur. Simülatör aşamasında pilotlar çeşitli anormal durumlara pek çok kez maruz bırakılarak, kurtulma manevralarının otomatik tepkiler haline gelmesi sağlanırken, hakiki uçuşlu eğitim aşamasında ise yoğunlukla pilotların oluşan anormal durumlardaki fizyolojik ve psikolojik durumlara karşı farkındalık ve dayanıklılıklarını geliştirmek, öncelikli hedef olarak belirlenmiştir.

UPRT Çeşitleri Nelerdir?

  • Temel UPRT: MCC eğitiminin yanı sıra CPL ve ATPL eğitimlerine entegre uygulamaları da kapsamaktadır. Bu eğitimi almak için CPL lisansına sahip olmanız gerekmektedir.
  • İleri Seviye UPRT: Adayın olumsuz koşullara psikolojik ve fizyolojik direncini artırmak amacıyla en az 5 saatlik teorik eğitimin yanı sıra en az 3 saatlik uçuş eğitimini kapsamaktadır. Bu eğitimi almak için CPL lisansına sahip olmanız gerekmektedir.
  • Sınıf/Tip UPRT: Tip eğitimi kapsamında, ilgili uçak tipine has parametreler doğrultusunda uygulanan eğitimidir. Bu eğitimi almak için CPL lisansına sahip olmanız gerekmektedir.

UPRT - Upset Prevention and Recovery ve uçuş eğitimleri ile alakalı merak ettiğiniz her şey Avian Aviation’da! Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.