Bize Ulaşın

Sık Sorulan Sorular

Uçuş eğitimi almaya karar vererek bu konuda araştırma yapmaya başlayan bir çok kişi ilk aşamada önüne çıkan bir sürü kısaltma ve havacılık terminolojisi arasında kafa karışıklığı yaşamaktadır. Hatta konuyu değişik kaynaklarda inceledikçe bu kafa karışıklığı artmaktadır. Çünkü internette araştırma yapmanın en büyük dezavantajı bilginin teyit edilmesi zorluğudur. Araştırma yaparken kendinizi biribiriyle çelişen bir yığın bilginin arasında bulabilirsiniz.

Bu sebeple aynı eğitim sürecinin içerisinden geçmiş eğitmen arkadaşlarımız uçuş eğitimine başlamak isteyen pilot adaylarının en çok merak ettiği konuları tek bir kaynakta toplayarak en doğru bilgiye ulaşmalarına destek olmak için bu soru cevap bölümünü oluşturmuşlardır. Aşağıda kategorize edilmiş soruları inceleyerek aklınıza takılan birçok soruya cevap bulabilirsiniz. Bu sorular haricinde aklınıza takılan tüm sorular için bizlerle iletişime geçerek eğitim danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

ATPL teori sınavlarına hazırlanan pilotlarda bir çok farklı marka model Flight Computer görebilirsiniz. Yaygın olarak kullanılanları ele alacak olursak bunlar ASA E6B, Pooleys CRP5, Jeppesen CR3 Flight Computer lerdir. ASA E6B Flight Computer karton versiyonu yaklaşık 200 TL civarındadır. ASA E6B metal versiyonu ise 650 TL civarındadır. Jeppesen CR3 modeli 700 - 800 TL civarında iken Pooleys CRP5 Flight Computer yaklaşık 1200 TL civarındadır.

ATPL teori sınavlarına hazırlanan tüm pilotların edinmesi gereken en önemli ekipmanlardan biri Flight Computer dür. Öğrencilerin kullandığı bir çok farklı Flight Computer modeli olmakla birlikte yaygın olarak ASA E6B, Pooleys CRP5, Jeppesen CR3 Flight Computer modellerini görebilirsiniz.

Flight Computer satın aldığınızda kullanımını öğrenebilmek için kullanım kitapçığını inceleyebilirsiniz. Ayrıca sosyal paylaşım sitelerinde de buna yönelik bir çok video bulabilirsiniz. Bu yöntem biraz uzun olabilir. Firmamızda uçuş eğitimine başlayan tüm pilot adaylarına Flight Computer Eğitimi ücretsiz olarak verilmektedir.

Uçuş eğitimleri için ICAO Level notunuzun olması yeterlidir. Ancak iş başvurularında firmalar TOEFL, IELTS gibi farklı İngilizce yeterlilik sınav notu isteyebilir.

ICAO - International Civil Aviation Authority - Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835' göre 6 kritere göre değerlendirme yapılarak İngilizce seviyeniz tespit edilir. Bu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Fluency - Akıcılık
  • Vocabulary - Kelime Bilgisi
  • Pronouncation - Telaffuz
  • Interaction - Etkileşim
  • Grammatical Structure - Gramer Bilgisi
  • Comprehension - Anlama

ICAO - International Civil Aviation Authority - Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835' göre ICAO Level İngilice seviyeleri belirlenmiştir. Bu dokümana göre;

  • ICAO Level 1-3 : Non-operational
  • ICAO Level 4 : Operational
  • ICAO Level 5 : Extended
  • ICAO Level 6 : Expert

şeklinde tanımlanmıştır. Pilotluk yapabilmeniz için minimum ICAO Level 4 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmanız zorunludur.

ICAO - International Civil Aviation Authority - Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835’e göre pilotların minimum ICAO Level 4 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.

Pilot olmak isteyen kişiler için birden fazla seçenek mevcuttur. Bu maksatla örgün eğitim sunan üniversitelere başvurulabileceği gibi SHGM tarafından yetkilendirilmiş uçuş okullarına kayıt olunabilir. Bir diğer seçenek ise havayolu şirketlerinin kendi bünyelerinde kurdukları akademilere başvurmak olacaktır. Bu saydıklarımız Türkiye'de başvuracağınız seçenekler olup yurtdışında da bu eğitimi alabilirsiniz. Yurt dışından eğitim aldığınızda Türkiye'de lisansınızın Türk lisansına çevrilmesi için ilave prosedürlerle karşılaşabilirsiniz.

Pilotluk eğitimine başlamayı düşünen birçok kişinin ilk aşamada eğitim sürecinin karmaşıklığı sebebiyle gözü biraz korkabilir. Ancak pilotluk eğitimi her ne kadar yoğun ve zorlu bir çalışma süreci gerektirse de harcanacak emeğin karşılığında edinilecek başarı göz önüne alındığında bu zorluklara değeceği kolaylıkla söylenebilir. Yeterli motivasyona sahip ve bu konuda yeterince çalışan pilot adayları kolaylıkla bu eğitim sürecini tamamlayabilirler.

Pilotluk mesleğinin diğer meslek gruplarına nazaran yüksek maaşa sahip olması pilot adayları için bir motivasyon kaynağı olmaktadır. Tabiki sadece maddi imkanlar pilot olmanın avantajlarını tek başına oluşturmamaktadır. Diğer sebepleri şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Sık seyehat etme imkanı,
  • Yeni kültür ve insanlarla tanışma fırsatı,
  • Uçuş hizmetlerinden indirimli yararlanma fırsatı,
  • Tabiki eve iş getirme ihtimalinizin olmaması.

Sağlık sertifikaları geçerlilik süreleri ICAO PART-MED te belirtilmiştir. Ancak sağlık sertifikası yenileme muayenelerinde tüm testler tekrar edilmez. Çünkü Sağlık sertifikası muayenesi kapsamında yapılan testlerin farklı geçerlilik süreleri vardır. Medical Class 1 ve Medical Class 2 kapsamında gerçekleştirilen testlerin geçerlilik süreleri şu şekildedir;

Medical Class 1 Testlerinin Geçerlilik Süreleri;

  • Odyometri: 40 yaş altı 5 yıl - 40 yaş üstü 2 yıl
  • Görme Alanı: 40 yaş altı 5 yıl - 40 yaş üstü 2 yıl
  • EKG: 30 yaş 5 yıl - 30/39 yaş 2 yıl - 40/49 yaş 1 yıl - 50 yaş üstü 6 ay
  • Solunum Fonksiyon Testi: 4 yılda bir
  • Akciğer Grafisi: 4 yılda bir

Medical Class 2 Testlerinin Geçerlilik Süreleri;

  • Odyometri: İlk muayene - 40 yaş altı 5 yıl - 40 yaş üstü 2 yıl
  • Görme Alanı: İlk muayene sonrasında gerekirse
  • EKG: 40/49 yaş 2 yıl - 50 yaş üstü 1 yıl
  • Solunum Fonksiyon Testi: 40 yaş üstü 4 yılda bir
  • Akciğer Grafisi: 40 yaş üstü 4 yılda bir

Sağlık sertifikaları geçerlilik süreleri ICAO PART-MED te belirtilmiştir. Medical Class 1 sağlık sertifikasının geçerlilik süresi pilotların yaşına göre değişiklik göstermektedir. Çift pilotlu uçaklarda görev alan pilotlar için 60 yaş altında 1 sene, 60 yaş üstünde altı ay ile sınırlandırılmıştır. Tek pilotlu uçaklarda görev alan pilotlar için ise 40 yaş altında 1 sene iken 40 yaş üstünde 6 ay ile sınırlandırılmıştır.

Sağlık sertifikaları geçerlilik süreleri ICAO PART-MED te belirtilmiştir. Medical Class 2 sağlık sertifikasının geçerlilik süresi pilotların yaşına göre değişiklik göstermektedir. 40 yaş altı için bu süre 5 sene iken 40-50 arası için iki sene olup 50 yaş üstü için bir sene olarak sınırlandırılmıştır.

Uçuş eğitimi almaya karar verdiğinizde en zor kararlardan biri de uçuş okulu seçimidir. Uçuş okulu seçiminde her zaman fiyat odaklı değil eğitim kalitesi ve içeriğini de iyi incelemelisiniz. Öncelikle seçeceğiniz uçuş okulunda daha önce eğitim almış öğrencilerin değerlendirmelerini incelemelisiniz. Daha sonra uçuş eğitim paketlerinin kapsamını değerlendirmelisiniz. Bazen pazarlama stratejisi gereği eğitimin bazı kısımları gizli maliyet olarak yansıtılmaktadır. Örneğin check ride uçuşu için ilave ücret talep edilmesi, eğitim ekipmanları için ilave ücret talep edilmesi gibi.

ICAO Level sınavında öncelikle İngilizceyi etkin kullanabilme beceriniz ölçülüyor. Ancak sorulan soruların bir kısmı havacılıkla ilgili olduğundan temel seviyede havacılık bilgisi gereklidir. Bu sebeple ICAO Level sınavına bir süre uçuş yaptıktan sonra girmeniz sizin için avantaj olacaktır.

İngilizce havacılık sektöründe genel olarak ortak iletişim dili olarak belirlenmiştir. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835’e göre ICAO - International Civil Aviation Authority tarafından belirlenmiş standartlar doğrultusunda pilotların ve hava trafik kontrollerinin belirli seviyede İngilizce bilgisine sahip olmaları zorunludur. ICAO Level sınavında 1-6 arası not derecelendirilmesi bulunmakta olup pilot ve hava kontrolörlerin görevlerini yapabilmeleri için minimum ICAO Level 4 İngilizce yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

ICAO Level 4 notunuzun geçerlilik süresi 4 yıldır. ICAO Level 5 için bu süre 5 yıl olup, ICAO Level 6 için süresizdir.

ICAO Level sınavı genel itibariyle 3 bölümden oluşur. İlk bölüm temel tanışma, uçuş deneyimi, pilot olmak isteme sebebiniz gibi sorulardan oluşmakta olup amacı temel İngilizce konuşma ve dinleme becerilerinizi ölçmektir. Bu bölüm esasında sınav odasına girdiğiniz, kendinizi tanıttığınız andan itibaren başlar. İkinci bölümde dinleme becerilerinizi test etmek amacıyla iki telsiz konuşma kaydı dinletilir. Bunlardan biri ATIS olabilir ve buradan size QNH, Transition Level, Rüzgar gibi konularda sorular gelebilir. Bir diğer telsiz konuşması da genellikle bir emercensi olay hakkındadır. Burada olay, alınan karar hakkında sorular sorulacaktır. Son bölümde ise havacılıkla ilgili bir veya 2 resim size gösterilir ve burada gördüklerinizi anlatmanız istenir. Burada önemli olan belirli bir düzen içerisinde ve sıra ile anlatımın gerçekleştirilmesidir.

Ticari pilot olarak çalışmak veya hususi pilot sertifikasına sahip olmak için lise diplomasına sahip olmanız yeterlidir. Sektördeki şirketler ise genellikle lisans derecesi ister. Sonuç olarak yaşıtlarınızla eşit şartlarda rekabet edebilmek için üniversite mezunu olmanız gerekmektedir. Ayrıca eğitimlere katılabilmek ve pilot lisansı alabilmek için SHGM tarafından eğitiminizin standartlarına uygun olarak sertifikalandırılmış bir sağlık kuruluşundan Class 1 veya Class 2 sağlık sertifikası almanız gerekmektedir. Son olarak, iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmalısınız. 

 

    Pilot olmak isteyen kişiler için birden fazla seçenek mevcuttur. Bu maksatla örgün eğitim sunan üniversitelere başvurulabileceği gibi SHGM tarafından yetkilendirilmiş uçuş okullarına kayıt olunabilir. Bir diğer seçenek ise havayolu şirketlerinin kendi bünyelerinde kurdukları akademilere başvurmak olacaktır. Bu saydıklarımız Türkiye'de başvuracağınız seçenekler olup yurtdışında da bu eğitimi alabilirsiniz. Yurt dışından eğitim aldığınızda Türkiye'de lisansınızın Türk lisansına çevrilmesi için ilave prosedürlerle karşılaşabilirsiniz.

    Pilotluk eğitimine başlamayı düşünen birçok kişinin ilk aşamada eğitim sürecinin karmaşıklığı sebebiyle gözü biraz korkabilir. Ancak pilotluk eğitimi her ne kadar yoğun ve zorlu bir çalışma süreci gerektirse de harcanacak emeğin karşılığında edinilecek başarı göz önüne alındığında bu zorluklara değeceği kolaylıkla söylenebilir. Yeterli motivasyona sahip ve bu konuda yeterince çalışan pilot adayları kolaylıkla bu eğitim sürecini tamamlayabilirler.

    Pilotluk mesleğinin diğer meslek gruplarına nazaran yüksek maaşa sahip olması pilot adayları için bir motivasyon kaynağı olmaktadır. Tabiki sadece maddi imkanlar pilot olmanın avantajlarını tek başına oluşturmamaktadır. Diğer sebepleri şu şekilde özetleyebiliriz;

    • Sık seyehat etme imkanı,
    • Yeni kültür ve insanlarla tanışma fırsatı,
    • Uçuş hizmetlerinden indirimli yararlanma fırsatı,
    • Tabiki eve iş getirme ihtimalinizin olmaması.

    Uçuş eğitimi almaya karar verdiğinizde en zor kararlardan biri de uçuş okulu seçimidir. Uçuş okulu seçiminde her zaman fiyat odaklı değil eğitim kalitesi ve içeriğini de iyi incelemelisiniz. Öncelikle seçeceğiniz uçuş okulunda daha önce eğitim almış öğrencilerin değerlendirmelerini incelemelisiniz. Daha sonra uçuş eğitim paketlerinin kapsamını değerlendirmelisiniz. Bazen pazarlama stratejisi gereği eğitimin bazı kısımları gizli maliyet olarak yansıtılmaktadır. Örneğin check ride uçuşu için ilave ücret talep edilmesi, eğitim ekipmanları için ilave ücret talep edilmesi gibi.

    Ticari pilot olarak çalışmak veya hususi pilot sertifikasına sahip olmak için lise diplomasına sahip olmanız yeterlidir. Sektördeki şirketler ise genellikle lisans derecesi ister. Sonuç olarak yaşıtlarınızla eşit şartlarda rekabet edebilmek için üniversite mezunu olmanız gerekmektedir. Ayrıca eğitimlere katılabilmek ve pilot lisansı alabilmek için SHGM tarafından eğitiminizin standartlarına uygun olarak sertifikalandırılmış bir sağlık kuruluşundan Class 1 veya Class 2 sağlık sertifikası almanız gerekmektedir. Son olarak, iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmalısınız. 

     

      Sağlık sertifikaları geçerlilik süreleri ICAO PART-MED te belirtilmiştir. Ancak sağlık sertifikası yenileme muayenelerinde tüm testler tekrar edilmez. Çünkü Sağlık sertifikası muayenesi kapsamında yapılan testlerin farklı geçerlilik süreleri vardır. Medical Class 1 ve Medical Class 2 kapsamında gerçekleştirilen testlerin geçerlilik süreleri şu şekildedir;

      Medical Class 1 Testlerinin Geçerlilik Süreleri;

      • Odyometri: 40 yaş altı 5 yıl - 40 yaş üstü 2 yıl
      • Görme Alanı: 40 yaş altı 5 yıl - 40 yaş üstü 2 yıl
      • EKG: 30 yaş 5 yıl - 30/39 yaş 2 yıl - 40/49 yaş 1 yıl - 50 yaş üstü 6 ay
      • Solunum Fonksiyon Testi: 4 yılda bir
      • Akciğer Grafisi: 4 yılda bir

      Medical Class 2 Testlerinin Geçerlilik Süreleri;

      • Odyometri: İlk muayene - 40 yaş altı 5 yıl - 40 yaş üstü 2 yıl
      • Görme Alanı: İlk muayene sonrasında gerekirse
      • EKG: 40/49 yaş 2 yıl - 50 yaş üstü 1 yıl
      • Solunum Fonksiyon Testi: 40 yaş üstü 4 yılda bir
      • Akciğer Grafisi: 40 yaş üstü 4 yılda bir

      Sağlık sertifikaları geçerlilik süreleri ICAO PART-MED te belirtilmiştir. Medical Class 1 sağlık sertifikasının geçerlilik süresi pilotların yaşına göre değişiklik göstermektedir. Çift pilotlu uçaklarda görev alan pilotlar için 60 yaş altında 1 sene, 60 yaş üstünde altı ay ile sınırlandırılmıştır. Tek pilotlu uçaklarda görev alan pilotlar için ise 40 yaş altında 1 sene iken 40 yaş üstünde 6 ay ile sınırlandırılmıştır.

      Sağlık sertifikaları geçerlilik süreleri ICAO PART-MED te belirtilmiştir. Medical Class 2 sağlık sertifikasının geçerlilik süresi pilotların yaşına göre değişiklik göstermektedir. 40 yaş altı için bu süre 5 sene iken 40-50 arası için iki sene olup 50 yaş üstü için bir sene olarak sınırlandırılmıştır.

        Uçuş eğitimleri için ICAO Level notunuzun olması yeterlidir. Ancak iş başvurularında firmalar TOEFL, IELTS gibi farklı İngilizce yeterlilik sınav notu isteyebilir.

        ICAO - International Civil Aviation Authority - Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835' göre 6 kritere göre değerlendirme yapılarak İngilizce seviyeniz tespit edilir. Bu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz;

        • Fluency - Akıcılık
        • Vocabulary - Kelime Bilgisi
        • Pronouncation - Telaffuz
        • Interaction - Etkileşim
        • Grammatical Structure - Gramer Bilgisi
        • Comprehension - Anlama

        ICAO - International Civil Aviation Authority - Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835' göre ICAO Level İngilice seviyeleri belirlenmiştir. Bu dokümana göre;

        • ICAO Level 1-3 : Non-operational
        • ICAO Level 4 : Operational
        • ICAO Level 5 : Extended
        • ICAO Level 6 : Expert

        şeklinde tanımlanmıştır. Pilotluk yapabilmeniz için minimum ICAO Level 4 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmanız zorunludur.

        ICAO - International Civil Aviation Authority - Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835’e göre pilotların minimum ICAO Level 4 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.

        ICAO Level sınavında öncelikle İngilizceyi etkin kullanabilme beceriniz ölçülüyor. Ancak sorulan soruların bir kısmı havacılıkla ilgili olduğundan temel seviyede havacılık bilgisi gereklidir. Bu sebeple ICAO Level sınavına bir süre uçuş yaptıktan sonra girmeniz sizin için avantaj olacaktır.

        İngilizce havacılık sektöründe genel olarak ortak iletişim dili olarak belirlenmiştir. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Dokümanı 9835’e göre ICAO - International Civil Aviation Authority tarafından belirlenmiş standartlar doğrultusunda pilotların ve hava trafik kontrollerinin belirli seviyede İngilizce bilgisine sahip olmaları zorunludur. ICAO Level sınavında 1-6 arası not derecelendirilmesi bulunmakta olup pilot ve hava kontrolörlerin görevlerini yapabilmeleri için minimum ICAO Level 4 İngilizce yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

        ICAO Level 4 notunuzun geçerlilik süresi 4 yıldır. ICAO Level 5 için bu süre 5 yıl olup, ICAO Level 6 için süresizdir.

        ICAO Level sınavı genel itibariyle 3 bölümden oluşur. İlk bölüm temel tanışma, uçuş deneyimi, pilot olmak isteme sebebiniz gibi sorulardan oluşmakta olup amacı temel İngilizce konuşma ve dinleme becerilerinizi ölçmektir. Bu bölüm esasında sınav odasına girdiğiniz, kendinizi tanıttığınız andan itibaren başlar. İkinci bölümde dinleme becerilerinizi test etmek amacıyla iki telsiz konuşma kaydı dinletilir. Bunlardan biri ATIS olabilir ve buradan size QNH, Transition Level, Rüzgar gibi konularda sorular gelebilir. Bir diğer telsiz konuşması da genellikle bir emercensi olay hakkındadır. Burada olay, alınan karar hakkında sorular sorulacaktır. Son bölümde ise havacılıkla ilgili bir veya 2 resim size gösterilir ve burada gördüklerinizi anlatmanız istenir. Burada önemli olan belirli bir düzen içerisinde ve sıra ile anlatımın gerçekleştirilmesidir.

          ATPL teori sınavlarına hazırlanan pilotlarda bir çok farklı marka model Flight Computer görebilirsiniz. Yaygın olarak kullanılanları ele alacak olursak bunlar ASA E6B, Pooleys CRP5, Jeppesen CR3 Flight Computer lerdir. ASA E6B Flight Computer karton versiyonu yaklaşık 200 TL civarındadır. ASA E6B metal versiyonu ise 650 TL civarındadır. Jeppesen CR3 modeli 700 - 800 TL civarında iken Pooleys CRP5 Flight Computer yaklaşık 1200 TL civarındadır.

          ATPL teori sınavlarına hazırlanan tüm pilotların edinmesi gereken en önemli ekipmanlardan biri Flight Computer dür. Öğrencilerin kullandığı bir çok farklı Flight Computer modeli olmakla birlikte yaygın olarak ASA E6B, Pooleys CRP5, Jeppesen CR3 Flight Computer modellerini görebilirsiniz.

          Flight Computer satın aldığınızda kullanımını öğrenebilmek için kullanım kitapçığını inceleyebilirsiniz. Ayrıca sosyal paylaşım sitelerinde de buna yönelik bir çok video bulabilirsiniz. Bu yöntem biraz uzun olabilir. Firmamızda uçuş eğitimine başlayan tüm pilot adaylarına Flight Computer Eğitimi ücretsiz olarak verilmektedir.