Neden Pilot Olmalıyım Avantajları Nelerdir?
Çağımızda insanların pilotluk iş koluna merakı yoğunlaşırken, sektördeki inovatif gelişmeler ilgi çekmektedir. İnsanların pek çoğu pilot olmayı düşlerken bir taraftan da mesleğin cazibesinin gerçekliğini de tekrar tekrar gözden geçirmekte, zorluklarıyla birlikte sağladığı faydaları da sorgulamaktadır. Öyleyse uçuculuğun sağladığı faydalar nelerdir bu konuyu detaylı bir şekilde incelemeye devam edelim.
Neden pilot olmalıyım?
Günümüzde iş kolları ve getirileri kıyaslandığında havacılık sektörünün maddi getirisinin nispeten daha fazla olması bu iş koluna olan ilgiyi ve rağbeti artırmakta, bununla birlikte uçuş mürettebatının sıklıkla farklı yerlere yolculuk etmesi ve farklı kültürleri tanıma fırsatı yakalaması, insanların dikkatini bu meslek üzerinde toplamaktadır. Uçuculuğun, kendisine gönül verenlere sunduğu faydalar, kısaca:
- Nispeten yüksek maddi gelir
- Farklı yerler keşfetme
- Çeşitli kültürler ve farklı insanlarla tanışmak
- Yalnızca mesai ortamında çalışılması
- Düşük ücretlerle ulaşım gibi olanaklar sıralanabilir.
Elbette pilotluk avantajları bu kadar ile kısıtlı olmayıp, bu iş kolunun avantajlarından istifade etmek isteyenlerin ilk aklına gelen bu maddelere pek çok ilave yapmak mümkündür. Şu an için bu liste üzerinden devam edilirse, sayılan maddelerin başında maddi gelir bulunmaktadır.
Pilot Ne Kadar Kazanır?
Bu konu çok merak edilen bir konu olmanın yanında havacılığın sektörel anlamda geniş bir yelpazesi olması dolayısıyla net bir cevap verilmesi de güç bir sorudur. Ancak şunu belirtmek gerekir ki maddi getirisi yüksek iş kollarının başında gelmektedir. Bu noktada uçucuların işlerinin doğası gereği aldıkları sorumluluk, harcadıkları emek ve günlük yaşantılarında karşılaştıkları güçlükler hesaba katılmaksızın yalnızca mesleki olanaklar dikkate alındığında, rahatlıkla söylenebilir ki, mesleğe yeni adım atmış olan uçucu personeller ortalama 30.000 TL ile çalışma hayatına başlamakta ve uçuş saatleri, tecrübeleri ve zamanla edindikleri farklı statüler paralelinde, maddi gelirleri sürekli bir artış ivmesi göstermektedir.
Pilotluğun Avantajları Nelerdir?
Havacılığın sağladığı bir diğer olanak ise farklı yerler keşfetme imkanıdır. Uçucular yaptıkları iş doğrultusunda sıklıkla farklı bölgelere uçuş gerçekleştirip, özellikle uzun mesafeli, gittikleri uçuş noktasında beklemek zorunda oldukları uçuş görevlerinde, değişik yerleri ve insanları tanıma ve keşfetme olanaklarından yararlanmaktadırlar.
Çalışanlar için havacılığın bir diğer çekici özelliği ise yalnızca mesai ortamında çalışmaları ve işin iş yerinde kalması, işin eve gelme olanağının olmamasıdır. Böylelikle iş ve özel hayat arasındaki hudutlar rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Ayrıca uçucuların genel çalışma temposu dikkate alındığında, öngörülemeyen ve olağan üstü yoğunlukta bir iş yaşantıları yoktur. Zaman zaman öngörülemeyen iş yoğunluğu yaşanabilse dahi, genelde aylık yayımlanan uçuş listeleri ve SHGM tarafından belirlenen senelik, aylık ve haftalık azami uçuş süreleri sayesinde özel hayatlarına da rahatlıkla zaman ayırabilmektedirler.
Uçuş mürettebatı ve yakınları, bağlı bulundukları firmalara ait uçuşlardan indirimli veya bedelsiz olarak yararlanabilmektedirler.
Bu ve benzeri sebeplerle havacılık, günümüzün en ilgi gören iş kollarından biri olarak öne çıkmaktadır. Mesleği seçerken, yalnızca Pilotluğun avantajlarını göz önünde bulundurmak yanlıştır. Olanaklarıyla birlikte iş kolunun getireceği zorlukları da sorgulamak ve değerlendirmek, seçtiğiniz iş kolunda mutluluk ve başarının anahtarı olacaktır.
Pilot Eğitimi Zor Mudur?
Havacılığa gönül veren ve Pilot eğitimine katılmayı planlayanlar için Türkiye’de birçok farklı yol bulunmaktadır. Pilotluk eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının pilotluk eğitimi veren fakülteleri ve özel uçuş eğitim merkezleri gibi kurumlarda ücreti karşılığında alınabileceği gibi bu eğitime, havayolu şirketlerinin öğrenci pilot alımları da takip edilerek de katılma imkanı mevcuttur.
Pilotaj entegre ya da modüler olacak şekilde planlanabilen, nazari ve uygulamalı aşamaları bulunan bir eğitimdir. Pilotajın en zor aşaması olarak, ATPL – Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı olarak tabir ettiğimiz, eğitimin teorik kısmı olduğu havacılık çevresinde kabul görmektedir. Yine de iş kolu bünyesinde çalışanların imtiyazları, hava hukuku, uçuş faaliyeti ve hava araçları konularında detaylı bilgi sahibi olunan aşama olduğu da göz önüne alınırsa, uçuculuk eğitiminin olmazsa olmazı olduğu görülecektir. Bu aşama tamamlandığında pilotluk eğitiminin nazari kısmının yüzde doksanlık bölümüne haiz olunacağı da bir gerçektir.
Uygulamalı uçuş eğitimi ise eğitimin en çok haz alınan aşamasıdır. Eğitimin bu aşamasında Profesyonel Ticari Pilot olmak için gereken melekeler, simülatör ve hava araçları vasıtasıyla, adaylara kazandırılmaktadır. Eğitimin en keyifli aşaması olmakla birlikte, hemen hemen her uygulamalı eğitim aşamasının sonunda SHGM tarafından düzenlenen ve Checkride olarak tabir edilen kontrol uçuşlarının başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Tüm bu eğitim ve ölçme değerlendirme aşamalarının tamamlanmasının ardından adaylar, hayalini kurdukları CPL – Ticari Pilot Lisansına sahip olabilmektedir.
Bu makalede, uçuş mürettebatına katılmak isteyen tüm adaylar için iş kolunun en çok göze çarpan olanakları kısaca belirtilmiştir. Pilotaj, ne kadar zor bir eğitim süreci olursa olsun, eğitimin gerektirdiği oranda kendini bu eğitime adayarak çalışan tüm adayların bu süreci başarı ile tamamladıkları görülmüştür.
Bununla birlikte bu eğitimi alan adayların sadece lisansa sahip olma aşamaları tamamlanmış olmaktadır. Ticari pilot olarak profesyonel yaşantısını sürdürmek isteyenler, tüm hayatlarını bu iş kolunun gereklilikleri doğrultusunda yaşamak durumunda kalacaktır. Meslek seçiminde bu durumun da göz önüne alınması, daha önce de belirtildiği gibi, mutlu ve başarılı bir profesyonel yaşantıya sahip olabilmek adına elzemdir.
Avian Aviation olarak, sunulan eğitim kalitesini en üst seviyede tutmamız dolayısıyla pilot olsam hayalini kuran ve bu hususları araştıran bütün adaylarımız kafalarındaki soru işaretlerine cevap bulabilecektir.
Pilotaj eğitiminin her safhasında tecrübeli eğitimcilerimiz, yönlendirme ve danışmanlıkları ile, eğitim sürecini emin adımlarla tamamlamaları hususunda adaylarımıza her alanda destek olmak için hazır olacaktır.
Makalemizde değindiğimiz hususlar ve daha fazlası hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Avian Aviation WEB Sitemiz ve Sosyal Medya Hesaplarımızdan paylaştığımız makalelerimiz ile diğer paylaşımlarınızdan faydalanabilir ya da 0216 807 1 284 Müşteri Hizmetleri Hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.