Night VFR Uçuşu, Gece Görerek Usullerle uçmak, gündüz koşullarında yapılan görerek uçuştan çok daha zorlayıcı ve bir o kadar da keyifli bir uçuştur. Gece uçuşu yaparken dikkat etmemiz gereken usuller ve prensipler tamamen farklıdır. Uçuş yapma usulleri arasında bulunan IFR ve VFR nedir ve ne anlama gelmektedir, gerekli koşullarının detaylarına aşağıda ulaşabilirsiniz.
VFR Nedir?
VFR – Visual Flight Rules İngilizce teriminin ilk harflerinin birleşiminden oluşan görerek uçuş kuralları anlamına gelen havacılık terimidir. VFR uçuş yapılabilecek zaman dilimi güneş doğumu 30 dakika öncesi başlar ve gün batımından 30 dakika sonrasında biter.
VFR Uçuş Nedir?
Görerek kurallar ile uçmak için öncelikli olarak mevcut koşulların VFR uçuş kuralları için uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. VFR uçuş şartları ICAO dokümanlarında açıkça belirtilmiştir.
VFR ve IFR usullerini incelediğimizde önümüze çıkan diğer terimler ise VMC – Visual Meteorological Conditions – görerek meteorolojik koşullar ve IMC – Instrument Meteorological Conditions – Aletli meteorolojik koşullardır. Görerek uçuş meteorolojik koşullar IFR’dan bulut alt tavanı, görüş mesafesi gibi özellikler ile ayrılır.
VMC – Visual Meteorological Conditions – Görerek Uçuş Meteorolojik Koşulları Nelerdir?
VMC koşulları ICAO Annex 2 de şu şekilde açıklanmıştır;
3000 feet üzeri veya yer yüzü seviyesinden 1000 feet yukarıda hangisi daha yüksek ise;
- Bulutdan 1500 metre yatay olarak ve 1000 feet dikey olarak mesafe,
- 10.000 feet üzerinde 8 km görüş mesafesi, 10.000 feet altında ise 5 km görüş mesafesi,
3000 feet altı veya yer yüzü seviyesinden 1000 feet yukarıda hangisi daha yüksek ise;
- Yer yüzeyi görüş mesafesinde bulut olmaması,
- Minimum 5 km görüş mesafesi olmalıdır.
VFR Uçuş Nasıl Yapılır?
VFR uçuş sistemi, tamamen görsel nirengilere göre gerçekleştirilir. VFR seyrüsefer için, VFR haritalar üzerinde rota planlaması yapılırken rota üzerinde belirli aralıklar ile doğru rotada olduğumuzu teyit etmemize fayda sağlayacak nirengi noktaları, tahmini varış süreleri işaretlenir. Seyrüsefer esnasında ise bu noktalar ve gerçek varış zamanları karşılaştırılarak planlamamıza uygun ilerleyip ilerlemediğimiz gözle teyit edilir. Seçilen nirengi noktaları seyrüseferi yapmayı planladığımız irtifaya uygun olarak net şekilde görülebilmeli ve etrafındaki alanlardan görsel olarak ayırt edici özelliklere sahip olmalıdır. Örneğin İstanbul üzerinde bir seyrüsefer planlıyorsanız boğaz köprüleri iyi bir nirengi olabilir.
IFR Nedir?
IFR – Instrument Flight Rules İngilizce teriminin ilk harflerinin birleşiminden oluşan aletli uçuş kuralları anlamına gelen havacılık terimidir. IFR uçuş yapabilmeniz için öncelikli olarak IR – Instrument Rating – Alet Yetkisinin pilot lisansınızda işlenmiş olması ve hava aracının IFR sertifikasının bulunması gereklidir.
IFR uçuş kuralları elbette ki görerekten farklıdır. Karşılanması gereken meteorolojik limitlerde değişiklik gösterdiğinden uçuştan önce gerekli şartların karşılanıp karşılanmadığı kontrol edilmelidir.
IFR ya da VFR öncesi yapılacak işlemlerden bir tanesi de Flight Plan oluşturmaktır. VFR Uçuş Planı ile IFR Uçuş Planı arasındaki fark hazırlanış biçimi açısından yok sayılabilir. Ancak mutlaka IFR ve VFR öncesi Flight Plan hazırlanarak gönderilmelidir.
Gece VFR Uçuş – Night VFR eğitimi Neden Gereklidir?
Eğitimini tamamlayarak profesyonel ticari pilotluk kariyeri yapmayı isteyen pilotların, eğitim sürecinin sonunda çok motorlu alet yetkisi olan bir ticari pilot lisansına sahip olmaları gereklidir. Pilotaj eğitim modüllerini incelediğimizde her bir eğitim modülünün gereklilikleri farklıdır.
Eğitim modüllerinden birisi olan alet eğitimi öncesi gerekliliklerinden birisi de Night VFR Rating – Gece Görerek Uçma Yetkisi işlenmiş pilot lisansına sahip olunmasıdır. Night VFR eğitimi zorlukları ile birlikte, yeteneklerinize çok büyük katkıda bulunacak ve büyük keyif alacağınız bir eğitimidir.
Night VFR eğitiminin amacı gece koşullarında görerek uçma usullerinin ve gece koşullarının algılarımız üzerindeki etkisinin öğrenilmesidir. Gece koşullarında uçak aydınlatma sistemleri ve motor ve seyrüsefer saatlerini aydınlatan ışıkların durumsal farkındalığımız üzerindeki etkisi gündüz koşullarından çok farklıdır.
Night VFR eğitimi öncesi PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı sahibi olmak dışında bir kriter olmamasına karşın bu eğitim öncesinde 50 saat PIC – Pilot in Command Uçuşu yaparak becerilerinizi geliştirmenizi tavsiye ediyoruz.
Night VFR ve uçuşla alakalı daha birçok konuda Avian Aviation ile bilgi sahibi olabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin!