Bize Ulaşın

PIC Uçuş

PIC Uçuş

Pilotaj eğitimini tamamlayarak ticari pilot lisansını almak isteyen pilot adaylarının önüne çıkan havacılık terimlerinden biri de PIC Uçuş terimidir. Bu terimi daha iyi anlamak için bu terimi ilk önce PIC – Pilot in Command bölümünden başlayarak incelemek gerekir. Pilot in Command İngilizce teriminin ilk harflerinden oluşan sorumlu pilot anlamına gelen havacılık terimidir. PIC uçuş ne demek bu açıklamadan sonra daha iyi anlaşılabilir. Sorumlu pilot uçuşu olarak tanımlanabilir.

PIC Uçuş Nedir?

Bu terimi biraz daha detaylandıracak olursak, uçağın kumanda ve sevkinin kontrolü sorumlu pilotundur. Gerekli hazırlıkların yapılması, uçuş planının hazırlanması, uçağın emniyetli bir şekilde kalkış noktasından varış noktasına sevk ve idaresinin emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesi sorumlu pilotun görevidir.

PIC Uçuş Neden Gereklidir?

Bu aşama Ticari pilot lisansı almak isteyen bireylerin PPL – Private Pilot License – Hususi Pilot Lisansı eğitimi sonrasında edindikleri pilot lisansı ile gerçekleştirebilecekleri ve becerilerini geliştirebilecekleri çok önemli bir safhadır.
 
Her ne kadar birçok kişi tarafından hızla bitirilmesi gereken bir safha olduğu düşünülse de esasında alet eğitimi öncesinde pilotluk becerilerinizi geliştirdiğiniz en önemli safhadır. Bu sebeple bir an önce bitirilmesi için değil, her bir saatinin pilotluk becerilerinize yenilerinin eklemesi için planlanması gereklidir.

Kaç Saat PIC Uçuş Yapmak Lazım?

PPL – Private Pilot License – Hususi Pilot Lisansı eğitimi sonrasında alınması gerekli diğer eğitim modüllerindeki gereklilikleri de incelediğimizde tamamlanması gereken minimum saat farklıdır. Örneğin Ticari Pilot Lisansı eğitimine başlayabilmeniz için minimum 100 saat olmalıdır.
 
Esasında ICAO PART-FCL dokümanında ticari pilot lisansı sahibi olmak için gerekli minimum saat belirtilmiş olmasına karşın kaç saat yapılacağının hesaplanması biraz karmaşık olabilir. PPL – Private Pilot License eğitimi içerisinde bulunan 10 saat ve Night VFR eğitimi içerisinde bulunan 1 saati göz önüne aldığımızda minimum gereklilik olan 100 saati tamamlayabilmeniz için ilave 89 saate ihtiyacınız olacaktır.
 
Pilotluk eğitiminin diğer kısımlarının bir bölümü eğer Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce onaylanmış eğitim modülü dokümanında belirtilmiş ise simülatör ile gerçekleştirilebilir. Simülatör ile gerçekleştirilen eğitimler her ne kadar pilot kayıt defterinde kayıt altına alınmış olsa da gerçek uçuş saatlerinden ayrı olarak kayıt altına alınır.
 
Ticari pilot lisansı alabilmek için gerekli koşullardan bir diğeri de 200 saat gerçek uçuş yapmış olmaktır. Bu sebeple gerçekleştirilmesi gerekli minimum 200 saat saati tamamlayabilmek için ilave uçmanız gerekebilir.
 
Alet eğitimi, önce tek motorlu uçak ile gerçekleştirilerek sonrasında çift motorlu uçak alet eğitimi alınabileceği gibi, direk çift motorlu uçak ile alet eğitimi alınabilir. Bu alet eğitim safhasının ortalama 30 – 35 saatlik kısmı simülatör ile gerçekleştirildiğinden tamamlamanız gereken saat 100 ile 120 saat arasında farklılık gösterebilir.
 
Bu bilgiler göz önüne alındığında ATO’lardan alacağınız alet eğitim paketi tekliflerinizi incelerken eğitim modülü fiyatının yanında kaç saatlik bölümünün simülatör ile verildiğine de dikkat edilmesi gereklidir. Simülatör ile alacağınız eğitim maliyetlerine gerçekleştirilmesi gereken ilave uçuş maliyetleri de eklenerek kıyaslama yapılmalıdır. Bu sayede doğru bir maliyet karşılaştırması yapılabilir. Aksi durumda simülatör ile yapacağınız eğitim gizli maliyet olarak eğitim toplam maliyetinize yansıyacaktır.

Aletli Uçuş Eğitimi İçin Kaç Saat PIC Uçuş Gereklidir?

Aletli uçuş eğitiminin tek motorlu uçak ya da çift motorlu uçak ile gerçekleştirilmesi durumuna göre minimum gerekli saat farklıdır.
 
Tek Motorlu Uçak Aletli Uçuş – Single Engine Instrument Rating eğitimine başlayabilmeniz için en az 50 saat gerekli iken Çift Motorlu Uçak Aletli Uçuş – Multi Engine Instrument Rating eğitimine başlayabilmeniz için en az 70 saat gereklidir.

PIC Uçuş esnasında yanınızda neler bulunmalıdır?

Öncelikle geçerli bir sağlık sertifikası ve söz konusu hava aracı için geçerli tip yetkiniz ve ilgili hava alanına giriş için yetkilendirilmiş apron kartınız olmalıdır. Bunlar haricinde eğer ICAO Level seviyeniz pilot lisansınıza işlenmiş değil ise ICAO Level belgenizi de yanınızda bulundurmalısınız.

PIC Uçuş fiyatları, uçuş eğitimi, rezervasyon ve birçok konu hakkında bilgi almak için iletişime geçin.

PPL - Private Pilot License eğitiminizi tamamladıktan sonra uçuş beceri ve tecrübelerinizi geliştirdiğiniz uçuşlardır. PIC - Pilot in Command - Sorumlu Pilot olarak gerçekleştireceğiniz bu uçuşlarda uçuş yeteneklerinizi artırarak ME–IR–CPL eğitimine kendinizi hazırlamış olursunuz.

PIC - Pilot in Command olarak yapacağınız uçuşlar sizlerin uçuş bilgi ve tecrübelerinizi artırdığınız en önemli bölümdür. Lisansınız size günde 6 saat PIC uçuş yapma yetkisi vermektedir. PIC uçuş aşaması hızlıca bitirilmesi gereken bir dönem olarak görülmemeli her saatinde uçuş bilgi ve tecrübelerinizi artırabileceğiniz uçuş planları yapmalısınız.

PIC - Pilot in Command yani sorumlu pilot uçuşu için uçuş eğitiminin farklı modüllerinde farklı kriterler mevcuttur. Örneğin SEP IR eğitimine başlayabilmeniz için en az 50 saat, MEP CR eğitimine başlayabilmeniz içinse minimum 70 saat PIC uçuş yapmış olmanız gerekmektedir. CPL eğitimine başlamak içinse minimum 100 saat PIC uçuş yapmış olmanız gerekmektedir. CPL Check Ride uçuşu öncesi minimum 100 saat PIC uçuş ile birlikte toplam 200 saat uçuşunuz olması gereklidir. Eğitimin bazı kısımlarında simülatör kullanılabileceği göz önünde bulundurulduğunda CPL Check öncesi 200 saat toplam uçuş saatini tamamlamak için ilave PIC uçuş yapmanız gerekebilir.

IR - Instrument Rating - Aletli Uçuş Eğitimi alınmamış olmasına rağmen PIC - Pilot in Command uçuşlarınız esnasında, IR yetkili bir öğretmen pilot nezaretinde aletli uçuş eğitimine yönelik uçuş pratiği yapabilirsiniz. Aletli uçuş eğitimi öncesi kendinizi geliştirebilmeniz için iyi bir fırsattır.

Ultra Light kategori uçaklar ile yapacağınız uçuşlar uçuş kayıt defterinize PIC uçuş olarak kayıt edilemez. PIC uçuşlarınız için Light kategori bir hava aracı ile uçuş yapmalısınız.

PIC - Pilot in Command uçuşlarınızı yapabilmeniz için PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansınızın elinizde olması gerekmektedir. Sonrasında günde maksimum 6 saat ve birbirini takip eden en fazla 6 takvim günü PIC uçuş yapabilirsiniz.

PIC - Pilot in Command uçuşu kapsamında tamamlanması zorunlu olan 300 NM Long Cross Country seyrüsefer uçuşunu bir kez tamamlamanız yeterlidir.

PIC - Pilot in Command - Sorumlu pilot uçuşlarınız esnasında sizinle birlikte uçan, tecrübeli pilota safety pilot denir.