Pilot Olmak İçin Sağlık Şartları Nelerdir?
Havacılık, toplumun büyük bir kısmının hayalini kurduğu meslek olması itibarı ile, bu mesleğin yapılabilmesi için gereken koşulların ve pilotların sağlık şartlarının neler olduğu SHT-MED sağlık talimatında belirtilmiştir. Uçuculuk, doğasında barındırdığı ruhsal doyumun yanında, maddi getirisi ve saygınlığı dolayısıyla günümüzün en itibarlı mesleklerinden biri olduğu açıktır.
Pilotluk Eğitimi Nasıl Alınır?
Uçma hayaline ulaşabilmek için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan ilki, yüksek öğretim kurumlarının uçuş eğitimi veren fakülteleridir. Bundan başka THY, Pegasus vb. havayolu firmalarının kendi pilotlarını yetiştirmek amaçlı açtıkları öğrenci pilot programı müracaatları da takip edilerek uçuş eğitimi alınabilir.
Bunların dışında uçuş eğitimi, mevcut özel uçuş eğitim merkezlerinden de alınabilmektedir.
Pilot Olmak İçin Gerekli Şartlar
Uçucu olabilmek için başlıca şartlardan biri, zihin ve beden sağlığının uçmak için yeterli olmasıdır. Uçuş eğitimi öncesinde ve eğitim esnasında, SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından alınacak Sınıf 1 ve Sınıf 2 pilot sağlık raporu, uçucuların tıbbi yeterliliğin sürekli kontrol altında tutulması amacıyla edinilmesi gereken evraklar arasında öncelikli konumdadır.
Uçuş eğitiminin ilerleyen farklı aşamalarında, Pilot olmak için sağlık şartları farklılık göstermektedir. Yine de bu durum, olağanın dışında tıbbi veya bedensel bir problemle karşılaşılmadığı şartlarda pilotaj eğitimi ve kariyeri için bir engel teşkil etmemektedir.
Medical Class 2
Ticari anlamda gelir elde etmeksizin uçuş yapmak ya da ilerleyen uçuş aşamaları için başlangıç eğitimi kapsamında PPL(A) – Private Pilot Licence – Hususi Pilot Lisansı sahibi pilot olmak isteyen pilot adayları için Medical Sınıf 2 raporu yeterlidir. Sınıf 2 sağlık raporuna sahip adaylar eğitim sürecine başlamak için uçuş eğitim merkezlerine müracaat edebilirler. Uçuş sefahatine devam etmeyi planlayan adaylar ve PPL(A) sahibi pilotlar, Sınıf 2 sağlık raporlarını, muayeneleri periyodik olarak tekrarlayarak güncel tutmalıdır.
Medical Class 2 Geçerlilik Süresi
Medical Sınıf 2 Sağlık Sertifikasının Geçerlilik Süreleri yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Bu süreler;
- 40 yaş altı Pilot ve adaylar için 5 yıl,
- 40-50 yaş arasındaki Pilot ve adaylar için 2 yıl,
- 50 yaş üstü Pilot ve adaylar için ise 1 yıldır.
Medical Class 1
Profesyonel anlamda bir gelir karşılığı uçuş yapan Ticari Pilotlar ve Ticari Pilotluğu hedefleyen adayların ise aletli uçuş eğitimlerine başlamadan önce Class 1 Medical Certificate tıbbi şartlarını taşıdığına dair, SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından alınacak Sınıf 1 sağlık raporuna sahip olması gerekmektedir. SHGM tarafından bu kapsamda yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarının listesini bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
PPL(A) – Hususi Pilot Lisansını başarı ile aldıktan sonra NVFR – Gece Görerek Şartlarda Uçuş eğitimini ve PIC – Pilot in Command – Sorumlu Pilot Uçuş aşamasını tamamlayan ticari pilot adaylarının, CPL – Commercial Pilot Licence – Ticari Pilot Lisansı hayallerine giden yolda bir sonraki aşama olan IR – Aletli Uçuş Yetkisi eğitimlerine devam etmeden önce ellerinde bulunan Medical Sınıf 2 tıbbi raporunu Medical Sınıf 1 tıbbi raporuna çevirmeleri gerekmektedir. Medical Sınıf 1 tıbbi raporu da Medical Class 2 raporu gibi gerek uçuculuk eğitim sürecinde gerekse profesyonel ticari pilotluk kariyeri boyunca, aşağıda belirtilen kriterlere uygun periyotlarla tekrarlanan muayenelere girilerek güncel tutulmalıdır.
Medical Class 1 Geçerlilik Süresi
Medical Class 1 Tıbbi Raporunun Geçerlilik Süreleri;
- 60 yaş altı Pilot ve adaylar için 1 yıl,
- 60 yaş üstü Pilotlar için 6 aydır.
Tek Pilotlu Hava Aracında Görevli Uçucular İçin;
- 40 yaş altı Pilot ve adaylar için 1 yıl,
- 40 yaş üstü Pilotlar için 6 aydır.
Uçuş ekibinin tıbbi yeterlilikleri ve bu yeterliliklerinin hangi periyotlarla kontrol edilmesi gerektiği Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce SHT-MED talimatı ile düzenlenmektedir. Pilot sağlık şartları hakkında aklınıza takılan tüm konular için bu dokümana başvurabilirsiniz.
Gözlük veya Kontak Lenslerle Pilot Olunur Mu?
Uçuş ekibinin tıbbi yeterliliği ve pilotaj sağlık şartları ile ilgili hususlarda en sağlıklı bilgi, SHGM tarafından düzenlenen SHT-MED Sağlık Talimatında (EASA PART-MED) mevcuttur. Bu talimatın, SHGM tarafından dünya standartları doğrultusunda sürekli güncellenmesi nedeniyle kulaktan dolma bilgilerin yanıltıcı olabileceği unutulmamalıdır.
Bununla birlikte, sağlık alanında kullanılan pek çok terimin, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından anlaşılmasının güç olmasından dolayı, uçuculuk eğitimi gibi maliyeti yüksek bir sürece girmeyi planlayan pilot adaylarının, alacakları eğitim modülüne göre, öncelikle SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından Medical Sınıf 1 ya da 2 muayenelerine girmelerinin en uygun hareket tarzı olacağı değerlendirilmektedir.
Başlıkta sorulan soruyu ise SHT-MED talimatının, bu makalemizi hazırladığımız sırada güncel olan sürümünü inceleyerek yanıtlayacağız. Makalemizin yayın tarihini müteakip süreçte SHT-MED dokümanında yapılabilecek değişiklikler incelenerek vereceğimiz yanıtın güncelliği mutlaka kontrol edilmelidir.
Gözlüklü Pilot Olur mu?
SHT-MED Havacılık Sağlık Talimatı’na göre gözlük ya da lens kullanıyor olmanız uçucu olmanız için sorun oluşturmamaktadır. Bununla birlikte uçuşa giderken gözlük ve lenslerinizin yedekleriyle birlikte yanınızda bulunması gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Uçuş ekibinin bir parçası olmak yolunda gereken tıbbi gereklilikler ve uçuculuk eğitimi müracaat şartları ya da eğitim süreci hakkında, Avian Aviation WEB Sitemiz ve Sosyal Medya Hesaplarımızdan paylaştığımız makalelerimiz ile diğer paylaşımlarınızdan bilgi sahibi olabilir ya da 0216 807 1 284 Müşteri Hizmetleri Hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Deneyimli personeli ile Avian Aviation, havacılık alanında sizleri hayallerinize giden yolda hazırlamayı, bilgilendirmeyi ve kılavuzluk etmeyi amaç edinmiştir.