PPL eğitimi uçuş kısmında toplam olarak minimum 45 saat uçuş yapılması gerekir. Uçuş okulunun onaylı eğitim programına göre bu uçuşların en fazla 5 saati FNTP II türü bir simülatörde gerçekleştirilebilir. PPL Eğitim programı içerisinde bulunan progress check uçuşlarında başarısız olunması durumunda ilave eğitim tekrarı uçuşu yapmanız gerekebilir. Bu sebeple en az 45 saat uçuş olarak belirtilmektedir.
Daha önce uçuş tecrübesi olmayan pilot adaylarına tavsiyemiz uçuş eğitiminden önce detaylı olarak araştırma yaparak eğitim içeriği ve gereklilikleri hakkında detaylı bilgi edinmenizdir. Ayrıca uçuş becerinizi test etmek için Flight Simulator, Xplane tarzı uygulamaları yoke, rudder, gaz kolu gibi kontrol ekipmanları ile tecrübe etmenizdir.
PPL eğitiminde LSA (Light Sport Aircraft) kategori tek motorlu uçaklar ile eğitim verilmektedir. Eğitim verilen uçak modelleri arasında Cessna 150, Cessna 152, Tecnam P2003 JF, Evektor Sportstar gibi uçaklar görebilirsiniz.
PPL eğitimi içeriğinde hem teorik kısımlar hem de pratik kısımlar vardır. Uygulanacak eğitim programı uçuş eğitim organizasyonunun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce onaylanan uçuş eğitim programına göre gerçekleştirilir. Ancak bilinmesi gereken en önemli kriter en fazla 6 takvim günü üst üste uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Uçuş planlarının yapılması uçuş okulu sorumluluğunda da olsa bir pilot olarak kendi uçuş programınızı takip etmeli ve olası sorunlarda uçuş okulu ile koordine etmelisiniz.
PPL eğitimi teori kısmında toplam 9 dersten eğitim alınmaktadır. Eğitim kapsamındaki dersleri şu şekilde sıralayabiliriz;
PPL eğitimi pratik kısmı olan uçuş eğitiminin içeriğinde 10 saatlik PIC - Sorumlu Pilot Uçuşu bulunmaktadır. PPL eğitimini tamamladığınızda 10 saat yalnız uçuş gerçekleştirmiş oluyorsunuz.
PPL eğitimi kapsamında toplamda 100 saatlik teorik eğitim bulunmaktadır. Uçuş okulları eğitim programlarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne onaylatmaktadır. Onaylatılan eğitim programları kapsamında eğitimin en fazla %90'lık kısmı uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilebilir. Teorik eğitiminin en az %10'luk kısmı ise yüz yüze gerçekleştirilmek zorundadır.
PPL Check Ride uçuşu, PPL eğitiminin teorik ve pratik kısımlarının başarı ile tamamlanması sonrasında PPL lisansı almak için gerekli yeterliliğe sahip olup olmadığınızın test edildiği uçuştur. Bu uçuşlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce yetkilendirilen kontrol pilotları tarafından gerçekleştirilir.
PPL eğitimi esnasında gerekli olacak ekipmanların bir çoğu uçuş okulları tarafından sağlanmaktadır. Bu ekipmanlar içerisinde; kulaklık, harita, Logbook, Flight Computer, Plotter, Harita kalemi, harita tutacağı gibi ekipmanlar bulunmaktadır. PPL eğitimi öncesinde uçuş okulunuz ile koordine ederek eğitim kapsamında sunulmayan ekipmanları temin etmeniz önemlidir.
PPL, Private Pilot License İngilizce teriminin ilk harflerinden oluşan kısaltma olup Hususi Pilot Lisansı anlamına gelmektedir. PPL lisansı isminden de anlaşılacağı üzere ticari amaçlı olarak değil bireysel kullanım için yetki sağlayan bir pilot lisans türüdür. Bu lisansa sahip pilotlar lisanslarında belirtilmiş uçak tiplerinde ticari maksat olmadan sorumlu pilot - PIC - Pilot in Command olarak uçabilirler.
PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı eğitimine katılmak için karşılamanız gereken koşulları şu şekilde özetleyebiliriz;
PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı teorik eğitim kısmı ATPL Teori eğitimine nazaran daha kolaydır. Ancak uçuşla ilgili temel bilgileri edindiğiniz bir dönem olduğundan iyi hazırlanılması gereklidir. Ortalama 1 aylık hazırlık süresi yeterlidir.
PPL teori sınavına katılırken yanınıza cetvel, plotter, flight computer alabilirsiniz. Kalem, silgi ve not kağıdı sınav salonunda bulunduğundan bunlarla sınav salonuna girmenize müsaade edilmez. Ayrıca sınav salonuna cep telefonu ile de girmeniz yasaktır.
PPL Teori sınavı öncesinde kendinizi online sınav hazırlık sistemleri vasıtasıyla deneyebilirsiniz. Sizlere sunduğumuz Online Sınav Hazırlık sistemimiz gelişmiş soru kategori yapısı ve analiz altyapısı sayesinde sizlere sınav hazırlığınızda büyük fayda sağlayacaktır.
PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı eğitimi sonrasında gireceğiniz Check Ride - kontrol uçuşunda başarısız olmanız durumunda daha sonraki bir tarih için tekrar kontrol uçuşu randevusu alabilirsiniz.
PPL - Private Pilot License eğitimi eğitim başlangıç tarihi itibariyle en fazla 2 yıl içerisinde tamamlanmalıdır. Ancak uzun süre verilen ara durumunda ilave eğitim uçuşu yapmanız gerekebilir. Ayrıca uzun süreli aralar uçuş becerilerinizde de gerilemeye sebep olacaktır. Bu sebeple özellikle PPL eğitimi esnasında mümkünse hiç ara verilmemelidir.
PPL - Private Pilot License eğitimi öncesinde eğitimde kullanılacak uçak tipine ilişkin Pilot Operating Handbook tarafınıza iletilmekte olup uçak tipi ile ilgili yapılacak teori sınavında başarılı olmanız durumunda pratik eğitiminiz başlatılacaktır.
PPL - Private Pilot License eğitimi teori sınavında karşımıza çıkacak sorular farklı ağırlık katsayılarına sahip olup bazı sorular 2 veya 3 ağırlık katsayısına sahiptir. Bu sebeple sınav esnasında soruların ağırlık katsayılarına da dikkat etmek gereklidir.
PPL - Private Pilot License eğitimi teorik bölümü kapsamında aldığımız 9 ders için soru bankasında yaklaşık 1.800 adet soru bulunmaktadır.
PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı geçerlilik süresi iki yıldır. Eğer son 12 ay içerisinde, en az 6 saati PIC Pilot in Command Uçuşu - Sorumlu Pilot Uçuşu olarak gerçekleştirilmiş olması şartıyla 12 saat uçuş yapmış ve 12 iniş kalkış gerçekleştirmişseniz lisansınızın geçerlilik süresini otomatik olarak 2 yıl daha uzatabilirsiniz. Ayrıca bu 12 saatlik uçuşun en az 1 saatlik kısmının bir uçuş eğitmeni ile gerçekleştirilmiş eğitim uçuşu olması gereklidir.
PPL - Private Pilot License - Hususi Pilot Lisansı ile sadece ticari kazanç maksadı olmayan uçuşlar yapılabilir. Bu konunun takibi ve tespiti SHGM tarafından gerçekleştirilmekte olup ihlallerin tespiti durumunda lisansın askıya alınması ve idari para cezası gibi cezalar ile karşılaşılabilir.
PPL - Private Pilot License - Hususi pilot lisansı bir pilot lisans türü olup lisans sahibine ticari maksatlı olmayan uçuşlarda PIC - Sorumlu pilot olarak uçuş yapma yetkisi sağlar. Bu lisans ile uçurabileceğiniz uçak tipleri ise lisansınıza işlenir. PPL lisansı ile tek motorlu uçaklarda uçuş yapabileceğiniz gibi, gerekli eğitimleri almış ve lisansınıza işlenmiş olması koşuluyla çok motorlu uçakları da uçurabilirsiniz.
PPL eğitiminin pratik uçuş eğitim kısmında bir günde en fazla 4 saat uçuş yapabilirsiniz. Ancak günlük yapabileceğiniz uçuş miktarı esasında eğitim aldığınız uçuş okulunun onaylı eğitim programına bağlıdır. Uçuş okulları tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne onaylatılan uçuş eğitim programlarında günlük uçuş 2 veya 3 saat ile de sınırlanabilir.