Uçuş Eğitimi konusu, havacılık sektörünün hızla gelişmesi ve her geçen gün ATO (Approved Training Organization) sayısı ve bu eğitimi veren üniversite sayısının artmasıyla birçok kişi için ulaşılabilir bir hayal durumuna gelmiştir. Göklerdeki yerini alarak hayallerine kavuşmak için bu eğitim sürecini araştıran birçok kişi havacılık terminolojisine ait birçok yeni terim ile karşı karşıya gelmektedir.
Önümüze çıkan terimlerden bir tanesi pilotaj terimidir. Havacılık terminolojisine aşina olmayıp yeni araştıran kişiler, “Pilotaj ne demek?” , “Pilotluk eğitimi ile pilotajın farkı ne?” gibi konuları araştırırken bir yandan da pilotaj ücretleri hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir.
Sizler için bu konuları, pilotaj ne demek ile başlayarak özetliyor olacağız.
Pilotluk eğitimi almayı düşünen kişilerin önünde birçok alternatif bulunmaktadır. Pilotaj eğitimini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş uçuş okulları vasıtasıyla alabilecekleri gibi bu konuda akademik eğitim veren üniversiteler aracılığıyla da alabilirler.
Pilotaj eğitimini akademik eğitim ile birlikte sunan üniversitelerin bu bölümlerine genel olarak pilotaj bölümü denilmektedir. Bu sebeple, Pilotaj ne demek denildiğinde aklımıza üniversitelerin pilot eğitim bölümleri gelmelidir.
Pilotluk eğitimi fiyat ve pilotluk eğitim süreleri ATO’lar ve üniversiteler alternatifleri göz önüne alındığında farklılık gösterir. ATO’lar vasıtasıyla alınan eğitim süresi ortalama 12 ay ile 18 sürerken üniversitelerde 4 yıllık bir akademik eğitim kapsamında verilmektedir. Ayrıca uçuş okulları için sadece uçuş eğitimi ücreti ödenirken, pilotaj eğitimi veren üniversitelerde akademik eğitim ücretleri haricinde pilotluk eğitimi ücretleri içinde ayrı ödeme yapmanız gerekmektedir.
Türkiye'de Pilotluk eğitimi alabilmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü – SHGM tarafından dünya standartları da göz önüne alınarak belirlenmiş, SHT-FCL dokümanında belirtilmiş kriterleri sağlamalısınız. Bu kriterler arasında minimum lise mezunu olmak, belirli seviyede İngilizce dil bilgisine sahip olmanın yanında Sağlık kriterleri de bulunmaktadır.
Sağlık yeterlilikleri konusu bu eğitimi almak isteyen bireylerin en çok araştırdığı ve en çok çekindiği konulardan biridir. Genel olarak konuşacak olursak çok belirgin kronik bir rahatsızlığınız yoksa pilotluk yapmanıza veya eğitim almanıza engel bir durum yoktur. Örneğin gözlük kullanıyor olmanız pilotluk yapmanıza engel değildir. Ancak sağlık muayenesi anında sizin için belirtilmiş olan gözlük veya lensleri bu eğitimi alırken ve pilotluk yaparken kullanmak zorundasınız.
Bu kriterlerin dışında adli sicil kaydı kriteri de bulunmaktadır. Yüz kızartıcı suç kaydı olanlar pilotluk yapamazlar.
Havacılık sektöründe pilotluk kariyeri yapmak isteyen bireylerin araştırdığı bir diğer hususta uçuş eğitimi nereden alınır konusudur. Pilotaj eğitimi almak için birden çok alternatif bulunmaktadır.
Pilotaj eğitimi almak isteyen bireyler bu eğitimi Türkiye’deki uçuş okulları vasıtasıyla alabilecekleri gibi bu eğitimi yurtdışında da alabilirler. Eğitim alınan ülke ve lisans türüne göre Türk Pilot Lisansı dönüşüm işlemleri farklılık gösterebilir. Uçuş okulu fiyatları genel olarak farklılık gösterse de Türkiye’de uçuş eğitimi ücretleri 50.000 – 60.000 Euro seviyesinde olup yurt dışında uçuş eğitimi fiyatları 30.000 – 40.000 Euro civarındadır.
Bir diğer alternatif ise YÖK tarafından yetkilendirilmiş bu alanda örgün eğitim veren üniversitelerin 4 yıllık bölümleridir. Uçuş Eğitimi Veren Okullar konusunda daha detaylı bilgi almak için YÖK’ün resmi web sayfasında pilotaj bölümü olan üniversiteleri görüntüleyebilirsiniz. Bunlardan bazıları; Eskişehir Teknik Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesidir. Bu alternatif için pilotluk eğitim süresi 4 yıldır.
Bir diğer alternatif ise havayolu şirketlerinin kendi bünyelerinde oluşturdukları akademilerdir. Uçuş akademisi ücretleri diğer alternatif pilotluk eğitimi yöntemlerinden daha maliyetlidir. Bu akademilerinin tercih edilme sebebi bu eğitime kabul edilen kişiler eğitim için bir ödeme yapmamakta olup ilk başta eğitim için belirlenen ücret çalışmaya başladıktan sonra maaşlardan kesilmektedir.
Yukarıdaki alternatiflerden de anlaşılacağı üzere pilotluk eğitimi ücreti her bir alternatif için farklılık göstermektedir. Havacılık okulu fiyatları için araştırma yaparken öncelikle hangi şekilde eğitim almak istediğinizi belirledikten sonra, size sunulan eğitim paketlerini inceleyerek eğitim içeriğini ve havacılık okulu ücretleri ödeme şeklini karşılaştırmalısınız.
Pilotaj eğitimi esnasında pratik eğitim haricinde teorik konularda da eğitim verilmektedir. Pilotluk eğitimi esnasında alınacak uçuş okulu dersleri ve içerikleri ICAO PART-FCL dokümanında her bir eğitim aşaması için Öğrenme Hedefleri - Learning Objectives – LO bölümünde belirtilmiştir.